Intervju med Mette Kojan, osteopat

Tekst: Solvor, mai 2022

Mette har gjennom noen sesonger trent pilates for en gruppe kreftpasienter fra Bevisst aktiv. Mette har erfaring fra gruppetrening siden 1987 og hun er utdannet personlig trener, men har ikke spesiell kunnskap om å trene kreftpasienter.

Kreftpasienter kan slite med nerveskader (polynevropati) i fingre og tær, hender og/eller føtter. Noen opplever muskelsvakhet, ustø gange og balanseproblemer, smerte i operasjonsarr og lymfeødem.

Har du noen råd i forhold til slike skader?

Jeg har hørt at de har nevropati under føttene, at det er vanlig. – Gir du råd? Nei, egentlig ikke. Jeg tenker at det er så individuelt, noen har kanskje veldig vondt og for andre går det helt greit.

Kan man pådra seg skade om man bruker foten da?

Det vet jeg ikke noe spesielt om. Men jeg tror ikke det er så farlig om man tar hensyn til hvordan man bruker foten og beskytter foten med skotøy f.eks. Har jo ikke så god følelse under foten så en kan jo skade seg av den grunn om en kommer borte i en skarp kant f.eks. Kanskje det er bra å massere føttene og kanskje deler av ryggen, fordi nervene kommer fra korsryggen.

Tror du din treningsform pilates kan hjelpe?

Jeg tror at pilates kan gjøre deg mer bevisst på hvordan du trener og at du trener riktig. Kanskje det gjør at du ikke bare sleiver av gårde når du går, men styrer kroppen mer riktig og at det kan hjelpe.

Har du noen råd i forhold til plager med nerver og smerter etter operasjon?

Jeg tenker at huden må bli tatt på selv om det gjør litt vondt. For om du ikke blir tatt på i det hele tatt blir huden veldig øm. 

Lymfeødem kjenner du noe til det?

Det er mange behandlingsteknikker som kan gjennomføres for å få lymfeveske i sirkulasjon.  Bevegelse og behandling er alltid bedre enn å ikke gjøre noen ting. Jeg tipper at når enkelte kjenner at noe er ubehagelig så holder de seg i ro isteden. 

Føler du at du må gjøre noe spesielt når du trener gruppen med kreftpasienter?

Nei, egentlig ikke. Det er jo noen som ikke klarer å gjøre ting for at de enten er svake i muskulatur eller at de har litt vondt. F.eks. å stå på albuen på en venstre skulder hvor de har operert bort venstre bryst. Men jeg tror de fleste prøver så godt de kan og så får de heller la være å gjøre det som er mest utfordrende eller som de ikke klarer. Jeg tror på jevnlig trening, tror det gir god fremgang. Men ser at det kan være store utfordringer og at det kan være vanskelig å trene jevnlig.

Om noen har store utfordringer, hva sier du til dem da?

Jeg sier alltid at det er lov å ta pauser. Man skal ikke trene med smerte og det synes jeg er ganske viktig. Du skal lytte til kroppen, kjenne litt på dine egne begrensninger. For jeg står jo foran der og kan gjøre mange øvelser uten at det er noe problem for meg, ikke sant, men jeg viser dem alternativer. Når jeg trener 50 prosent kreftpasienter og 50 prosent normale på samme trening, så viser jeg øvelser for normale og så må de andre bare tilpasse seg. Men de er jo veldig positive og prøver jo så godt de kan. Men jeg vet at det er noen som kan synes det er litt tøft noen ganger. Det er noen som ikke klarer alt og kanskje de da føler at de blir litt sånn «å dette klarer jeg ikke», og så kommer de ikke tilbake.

Jeg må ønske alle velkommen uansett hvilket nivå de er på. Så prøver jeg å tilpasse både timen og programmet, så alle føler at dette her kan de mestre. 

Jeg synes pilates er så fin på det at du får kontroll på kroppen din, til og med pusten. Mestring er viktig, du lærer veldig mye om kroppen når du trener, du forstår hvordan muskulaturen begynner å fungere. Med annen trening kan det bli mye «kjør på». 

Det er ganske mange mennesker som vet veldig lite om kroppen sin. Bare det å få et lite kurs i hvordan kroppen fungerer synes jeg må være bra. Lære seg å tenke litt og gå litt i seg selv også under trening synes jeg er viktig. Ikke bare go, go.

Oppsummering:

Mette synes ikke at hun behøver å ta noen spesielle hensyn til kreftpasienter. Hun tar alltid hensyn på den måten at hun fokuserer på kvalitet, uansett hva utgangspunktet er. Hun viser hver person hvordan de bør bevege seg, korrigerer feil posisjon, er nøye på at de jobber med presisjon, at de er nøyaktige og at de har hodet med seg når de trener.