Bevisst Aktiv IL sitt mål er å motivere kreftberørte til fysisk aktivitet og samhold

Å få en diagnose er alvorlig og tiden etter avsluttet behandling kan virke utrygg. Hvem er du nå og hva orker du?

For å kunne mestre hverdagens nye utfordringer og kunne nyte de små øyeblikkene i livet, er det viktig med god fysisk og psykisk helse. Høy puls, glede, lek og aktiv mental trening påvirker kropp og sjel. Bevisst Aktiv IL ønsker at du finner ditt ståsted hvor du tør å utfordre deg til å tørre å bryte grenser så du blir i bedre form. De erfaringene vil gjøre deg bedre kjent med kroppen din og mestringen vil styrke både deg og din mentale helse.

Bevisst Aktiv ønsker å holde deg i hånden og være en «ledestjerne» som viser trygg vei videre.

Gå direkte ned til:

Se videoen: Fra sjokk til mestring

Trening for livet

Bevisst aktiv IL er for deg som har fått eller har hatt en kreftdiagnose og som ønsker å være aktiv sammen med andre.

Det er ikke uvanlig at de som har vært igjennom kreftbehandling  opplever senskader.  Fatigue (utmattelse), og diverse fysiske plager, gjør at vi blir mer stillesittende. Forskning viser at det å bevege kroppen er bra for helsen både under og etter behandling, og at tilpasset trening kan gi god, langvarig effekt. Økt aktivitet kan gi mer energi og overskudd og bedre helse generelt.  Bevisst Aktiv IL er en frivillig organisasjon som har som mål å bidra til en følelse av mestring, livsglede og samhold både under ved hjelp av trening.

I dag overlever 70 % av de som har fått en kreftdiagnose, men flere opplever at livet ikke blir som før. Forventningene fra både pasient og pårørende om at livet blir akkurat som før kan gjøre at skuffelsen blir stor når man ikke orker like mye etter avsluttet behandling. I følge Kreftforeningen er det den siste tiden satt fokus og hva som skal forebygge og redusere bivirkninger og senskader. Det å være bevisst aktiv når du er berørt av kreft er viktig og ved å strekke seg litt lengre, merke progresjon og kjenne at du blir sterkere gjør noe med deg.

Sitat medlem:
Det er godt å kjenne at kroppen lever. Når vi kjenner at kroppen fremdeles kan gjøre ting, åpner det seg også opp mentalt og det er lettere å komme seg videre.

I dag består Bevisst Aktiv IL av kreftrammede og kreftoverlevende som er på ulike stadier, de fleste symptomfrie, de fleste per i dag med bryskreftdiagnose, men andre kreftdiagnoser ønskes velkomne. Noen av deltagerne er akkurat ferdig med behandling, noen har spredning og noen har vært kreftfrie i mange år. Anne Kristoffersen er selv kreftoverlever, ildsjel, grunnlegger og motivator i Bevisst Aktiv IL.

Anne har en bakgrunn som aerobictrener og har i hele sitt liv hatt en grunnleggende interesse for trening. Da hun i 2008 fikk brystkreft forsto hun raskt at hun var en som ønsket å bidra til å motivere til økt fysisk aktivitet hos andre kreftberørte damer.

Sitat Anne:
Gleden over å kunne være fysisk aktiv har drevet meg gjennom mange utfordringer og motbakker i livet. Jeg vet at resepten for et godt liv er å ha god helse enten det være seg små steg, raske skritt eller en løpetur.

Vi lever

 Dørstokkmila kan være ekstra høy når du har fått en tung diagnose eller har det vanskelig. Det kan virke mer fristende å gjemme seg inne fremfor å møte andre og sosialisere eller snakke om det vonde. På treninger med Bevisst Aktiv IL prates det lite om kreft og døden, men heller mer om det å leve. Det er fokus på at etter en tøff tid med mye redsel, uvisshet og smerter, så ønsker vi ikke bli stående i den situasjonen lengre, men å vi ønsker å trene for å føle oss friske. Vi er en blid og positiv gjeng som fokuserer på det som er bra og det at vi lever Med kondisjonstrening i naturen, styrketreningsøkter i pøsende regn eller i skisporet på vinteren har vi pauser hvor vi kjenner at vi er mentalt til stede. Vi leser et dikt eller hører et motiverende sitat, men det er også rom for bare å være. Målet er at du skal bli sterkere i hverdagen og gå videre i livet ditt.

Sitat:
Skravla går på oss når pulsen tillater det. Vi sanser naturen og vi sanser hverandre. Det er godt å kjenne at kroppen lever.

Hva slags trening tilbyr vi?

Å gjøre noe sammen med andre er verdifullt og den mentale effekten av å møtes og trene er stor. I Bevisst Aktiv IL møtes i ulike treningsgrupper ukentlig og i all slags vær og vind. Som en bonuseffekt får vi virkelig kjenne at vi lever når regnet pisker ned eller solen gjør oss godt.

Treningen tar hensyn til den enkeltes behov og kapasitet. Du kjenner selv etter din kapasitet, og pusher deg når du klarer. Vi tilbyr variert trening med ulike oppmøtesteder i Oslo og felles for alle gruppene er at du møter treningsmotivatorer flere med bakgrunn selv fra kreftdiagnose. Ulike treningstilbud som rehabilitering, puls og styrke, fokus på kjernemuskulatur og yoga gjør at flere kan finne sin vei til bedre helse. 

I tillegg til faste treningsdager i uka har vi også diverse eventer som «Early morning» som kan være en ski- eller gåtur, vi drar også på helgeturer til f.eks. Kikut og Sognefjellstua, en langhelg til Lofoten eller Italia og alltid med fokus på gode gåturer og sosialt samhold. Det er du som selv kjenner hvordan kroppen din responderer og målet til Bevisst Aktiv IL er å kjenne mestring, samhold og ha det gøy. Kreft er alvorlig, men på trening er det mye tull og latter. Vi føler, vi kjenner, vi mediterer og vi er sammen. Slik kjenner vi en tilhørighet og styrke sammen.

Støttegruppa

En gruppe damer som trener uten at de selv har hatt kreft, men som med sin trening gir et bidrag til arbeidet for å rekrudere nye medlemer til oss.

Foto: Tove Breistein. Reportasje fra EVA.
Foto: Tove Breistein. Reportasje fra EVA 2008.

Historie

Historien om Bevisst Aktiv IL startet i 2008 av ildsjelen Anne Kristoffersen etter avsluttet brystkreftbehandling. Mens hun gjennomførte seks cellegiftkurer med tre ukers mellomrom, gikk hun tur hver dag tur i skogen. Fysisk aktivitet har alltid vært en stor del av Annes liv og hun synes det var godt både for helse og for psyken. Etter hver cellegiftkur knyttet hun et rosa sløyfebånd rundt et tre i skogen. Til slutt var det seks sløyfer i treet og kurene var ferdig. Sløyfetreet fikk oppmerksomhet i nærmiljøet og dette ble bakgrunnen for en liten treningsgruppe som besto av damer i samme situasjon som møttes for felles trening. Siden den gang har flere kreftoverlevende med ulike kreftdiagnoser funnet veien til Anne. I 2011 og 2012 startet Anne opp en skigruppe som hadde som mål å gå Holmenkollmarsjen, og med det meldte det seg et behov for et idrettslag for pengestøtte. I august 2012 ble Bevisst Aktiv IL en realitet.