bestilling av DVD

 

Fysisk aktivitet etter en kreftdiagnose

Skigruppa

 

Egil W. Martinsen”Aktivitet medfører en følelse av mestring og mestring er gunstig for psyken. Fysisk aktivitet er en måte å komme ut av psykiske lidelser og sykdom for de som har blitt syke. Og det er ikke mye fysisk aktivitet som skal til. Det er gjort studier av 80, 90 åringer som sier at vi er trenbare helt til vi dør!"

Egil W. Martinsen - Professor og overlege

 

 

Løpedronning Grete Waitz”Har personlig erfart at god helse kan gjøre motgang lettere i livet. Den fysiske formen jeg hadde og positive måten å tenke på betydde mye for meg. Det er godt å være i god form når livet blir litt kipt”!

Grete Waitz - Løpedronning

 

 

Sigmund Loland”Begrunnelsene for å drive fysisk aktivitet er viktige. Vi er skapt for bevegelse. Det er noe vi gjør fordi det er meningsfylt og godt selv om det er slitsomt.  Du blir andpusten i motbakken, kjenner hjertet slår og blir steaddy state igjen og fortsetter, du tenker bedre når du er aktiv og du opplever mestring. Et liv i ro er et ½ liv. Vær aktiv bevisst i hverdagen – ta trappen”!

Sigmund Loland - Professor og rektor på NIH, Oslo

      


Kreftoverleverne: «Skigruppa 2012»


Skigruppa 2012 er en gruppe bestående av 9 kvinner og menn i alderen 32-67 år, som har vært rammet av prostata-, lunge-, bryst, testikkel- og livmorhalskreft. Målet til gruppa har vært å bli motivert i kampen mot kreft og til fysisk aktivitet og å motivere andre i kampen til å starte med fysisk aktivitet.

De har i løpet av høsten og våren hatt treningssamlinger 2-4 ganger i uken, med påfyll av både mental trening og fysisk aktivitet. De har for eksempel hatt forelesninger av Inger Thune, Egil W. Martinsen, Johan Kaggestad, Elisabeth Edvardsen og Polar som blant annet har vært med på en treningsøkt for å lære de å trene med pulsklokker.

Gruppa er basert på frivillighet, med rivjernet Anne Kristoffersen i spissen. Hun fikk ideen om å samle flere ulike kreftdiagnoser til å drive fysisk aktivitet sammen, etter suksessen med gå gruppa «Bevegelsesglede Ute» som ga henne så mye glede, mosjon og motivasjon at hun ville dra dette videre sammen med Kari Holten fra Pusterommet på Ullevål sykehus og med ett dytt fra Grete Waitz! Hun satte dermed i gang prosjektet Skigruppa 2012 i begynnelsen av 2011. Anne forklarer at hun har god erfaring med at fysisk aktivitet har gitt mange bedre livskvalitet i en rehabiliteringsfase og som kreftoverlever. Med grønt lys fra Skiforeningen om å få skikurs, smørekurs og billetter til å gå 23 km i Holmenkollen Skimaraton 11.02.2012 var det bare å sette i gang.


Deltakeren har vært gjennom grundig sjekker av leger og fysiologer. De som har vært rammet av lungekreft kom inn i skigruppa via Elisabeth Edvardsen (fysiolog og stipendiat ved Oslo Universitetssykehus og Norges Idrettshøyskole)og FALC studien (Fitness,Activity and Lung Cancer). En studie som har som formål å undersøke om trening har en gunstig effekt på pasienter som nylig er operert for lungekreft og om det er mulig å trene opp den fysiske formen etter å ha fjernet hele eller deler av lungen. De har også hatt med seg en mastergradstipendiat som også skriver oppgave om temaet trening og kreft Silje Rustad.

Medlemmene av gruppa utdyper at dette prosjektet har gitt de bedre livskvalitet, via det sosiale, målrettet trening og deling av små og store gleder på veien mot den store markeringen. Det er lett å bli inaktiv og redd etter en så skummel diagnose- og tøff behandling som kreft er, og erfaringene fra deltakerne tilsier at du får ingen motivasjon til å drive fysisk aktivitet verken fra sykehus eller kreftavdelinger.

Strategien er klar etter endt løp og er å fortsette treningene og samlingene på både ski og barmark og samtidig oppnå mer engasjement rundt kreft og trening og I 2013 er målet å ha med 30 kreftoverlevere i Holmenkollen Skimaraton. Prosjektet har gitt ringvirkninger til både familier og venner som heier på oss - og det er verdifullt!

Målet er sette kreft og fysisk aktivitet på kartet med mer fokus på dette fra fastleger og foreninger som er aktive innenfor informasjon om kreft.